Knippenbergcollege Oud

Dr. Knippenbergcollege

Soort bouw: nieuwbouw, onderwijs 
Periode: september 2020 – mei 2021 (opgeleverd)  
Opdrachtgever: BBC Bouwmanagement/ Ons Middelbaar Onderwijs. 
Bruto vloeroppervlak: 9500 m² BVO 
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop



Sport- en beleefcampus De Braak 

De gemeente Helmond ontwikkeld op het gebied van onderwijs, sport en gezondheid, een nieuwe moderne sport- en beleefcampus. Het wordt een combinatie van onderwijs, gezondheid, breedtesport en topsport in een multifunctioneel, duurzaam en innovatief complex. 

Het wordt een “Hotspot voor beweging, gezondheid en onderwijs”.  

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) realiseert op de Campus een nieuw toekomstbestendig schoolgebouw voor het Dr. Knippenbergcollege (mavo/havo/vwo).


Nieuwbouw Dr. Knippenbergcollege 
Dr. Knippenbergcollege beter bekend in de omgeving als “de Knip” krijgt een bijzonder mooi gebouw op de plek waar eerst de voetbalvelden van Mulo lagen. Het gaat om meer dan alleen een nieuw gebouw. Het wordt een plek voor nieuwe vormen van onderwijs in een sportieve en inspirerende omgeving, waar jongeren prettig, gezond en veilig kunnen opgroeien. De leerlingen verbeteren op de Campus hun prestaties door een breder en rijker educatief, sportief en cultureel leeraanbod. De multifunctionele sportaccommodatie biedt stageplekken (bijvoorbeeld horeca) en een uitdagende omgeving voor de leerlingen. Onderwijsruimten worden op wedstrijddagen gebruikt als ontvangst- en werkruimtes voor media en stewards van Helmond Sport. Alle innovatieve voorzieningen bieden inspiratie en ruimte voor nieuwe vormen van onderwijs, waar samenwerking en gezamenlijk gebruik van de faciliteiten een vanzelfsprekendheid is. In het nieuwe onderkomen komen naast traditionele klaslokalen ook prachtig vormgegeven leerpleinen, werkateliers en laboratoria.  
Het gebouw, ontworpen door RoosRos Architecten uit Oud-Beijerland, krijgt een opmerkelijke vorm: de school wordt geen ‘blokkendoos’, maar een gebouw met drie ‘armen’. Het wordt nadrukkelijk geen massief blok dat in de hoek wordt gepositioneerd, maar een eigentijds en transparant gebouw midden in de ruimte. Het wordt een functioneel, gezond, toekomstgericht schoolgebouw. Rondom een centraal hart met een hoge vide – de centrale ontmoetingsplek – komen drie brede armen waar plaats is voor klaslokalen, werkpleinen en ateliers, leerlabs, een auditorium en tal van andere functies. Tussen de drie armen ontstaan pleinen voor de entree, de fietsen en een groene omgeving voor recreatie. 

Share by: